Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Zonne energie
De warmtepomp is tegenwoordig een stuk goedkoper dan een aantal jaar terug. En in combinatie met zonnepanelen zijn ze erg voordelig voor de energierekening. Zeker met de hoge gasprijzen van dit moment is de aanschaf van een warmtepomp erg aantrekkelijk. Er is eigenlijk maar één maar: je huis moet er wel geschikt voor zijn. In dit artikel lees je waar je huis aan moet voldoen.

1. Goede isolatie

Een warmtepomp verwarmt het huis op een lage temperatuur. Dit werkt prima wanneer je huis goed is geïsoleerd. Maar wanneer dit niet het geval is, krijg je het met geen mogelijkheid warm. Een goed geïsoleerd huis heeft minimaal energielabel B. De meeste huizen van na 1995 voldoen hieraan. Deze beschikken over voldoende spouwmuur, dak- en vloerisolatie. En vaak ook over HR++ glas.

Doe de test!

Wanneer je huis niet goed geïsoleerd is, is het aan te raden om dit eerst te regelen. Testen of je huis voldoende geïsoleerd is kan eenvoudig door in de winter de temperatuur van de CV-ketel op 50 graden te zetten en te kijken of het binnen aangenaam blijft. Is dit het geval? Dan zal dit ook met een warmtepomp zo zijn.

2. Voldoende ruimte

Een warmtepomp heeft een binnen- en een buitenunit. Hier moet wel plek voor zijn, anders gaat het hele feest niet door.

3. Voldoende punten voor warmteafgifte

Een warmtepomp geeft zijn warmte af door warm water te transporteren naar de warmteafgiftepunten in huis. Je hebt er daarvan wel voldoende nodig om het in huis aangenaam te houden. Hieronder vallen radiatoren, convectoren en ook de vloerverwarming als je die hebt.

Uitstekende investering als je huis geschikt is

Wanneer je huis goed geïsoleerd is en je hebt ook voldoende ruimte om hem te laten plaatsen, is een warmtepomp een goede investering voor zowel je portemonnee als het milieu. Zo niet, dan is het zaak om eerst te achterhalen wat goed isoleren je gaat kosten. Meer leuke artikelen over de eigenwoning vind je hier!