Het voegen van tegels

Meer dan alleen een mooie afwerking

Het voegen van tegels is meer dan alleen een decoratieve afwerking. Het geeft een tegelwand of vloer stevigheid en voorkomt dat er vuil en vocht onder de tegels terecht kan komen. Maar waar moet je op letten bij het voegen van tegels in Haarlem? In dit artikel zetten we geven we je 5 tips voor een mooi en goed eindresultaat.

1. Gebruik het juiste voegmiddel

Voor het voegen van tegels zijn verschillende soorten voegsel beschikbaar. Meestal wordt er gekozen voor een cementgebonden voegmiddel. Dit is makkelijk aan te brengen en is in alle kleuren leverbaar. Kies voor een onopvallende kleur om er één geheel van te maken, of juist voor een contrasterende kleur om de tegels (of de voeg) eruit te laten springen. Daarnaast bestaat er ook epoxy voegsel. Dit is iets lastiger aan te brengen en is in slechts enkele kleuren beschikbaar. Het voordeel is echter wel dat het zeer duurzaam is en goed bestand is tegen vlekken. Dat maakt het erg geschikt voor natte ruimtes als de badkamer en het toilet.

2. Grootte van de voeg

De keuze voor een brede of smalle voeg wordt niet alleen bepaald door wat je mooi vindt. Hij dient ook om het werken van de tegels op te vangen. Hierdoor is de voeg van een grote tegel vaak groter, net als wanneer de tegels aan blote temperaturen worden blootgesteld. Dan hoef je niet bang te zijn dat de tegels stuk gaan door het werken of zichzelf los drukken.

3. Hoe moet je voegen?

Tegels voegen kan pas nadat de tegellijm helemaal is uitgehard. Maak ze daarna eerst goed schoon voordat je begint met voegen. Zo krijg je een goede hechting. Voeg de tegelvloer of -wand hierna gelijkmatig en verwijder overtollig voegsel met een spons. Hierna zul je het nog een aantal keren af moeten nemen totdat er geen cementsluier meer ontstaat. Et voila, je tegels zijn gevoegd!

Houd je voegen mooi

Voegen is een onderdeel van de afbouw van een huis dat je prima zelf kunt doen. Met de aanwijzingen in dit blog en de instructies op de verpakking van het voegmiddel kan er weinig misgaan. Veel klusplezier!