Tips voor het behandelen van eikenhout

Tips voor het behandelen van eikenhout

Tips voor het behandelen van eikenhout

Als er één houtsoort is die geweldig is in zo’n beetje elk opzicht, dan is het wel eikenhout. Je gebruikt eikenhout bijvoorbeeld uitstekend in de tuin voor het bouwen van een eiken overkapping, schuur of vlonder. Eikenhout ziet er niet alleen mooi uit, het wordt met het juiste onderhoud ook nog eens mooier met de jaren. Om ervoor te zorgen dat dit inderdaad gebeurt, krijg je van ons in dit blog wat tips voor het behandelen van eikenhout.

Het verouderen van eikenhout

Eikenhout verouderd dus op een mooie manier. Toch is het goed om bewust te zijn van bepaalde eigenschappen voordat je ermee gaat werken. Eikenhout is vaak geschikt voor buiten, omdat het binnen meestal te hard moet werken door de relatief hoge luchtvochtigheid. Eikenhout dat niet goed behandeld is, wordt na verloop van tijd grijs. Door het goed te behandelen blijft het vaak tot wel 20 jaar mooi, goed en sterk.

Eikenhout behandelen met olie en beits

Om eikenhout mooi oud te laten worden zijn er een paar handige producten waarmee je eikenhout kunt behandelen. De belangrijkste hiervan zijn olie en beits. Door middel van olie en beits zorg je ervoor dat eikenhout bestand is en blijft tegen verschillende heftige weersomstandigheden.

Eikenhout impregneren

Om eikenhout mooi te houden moet het wel eerst geïmpregneerd worden. Daarna gaat u eigenlijk pas aan de slag met olie en beits. Impregneren beschermt eikenhout namelijk tegen schimmels en blauwzwam. Een product dat daar ideaal voor is, is HK-lakzuur. Dit is een 3-in-1 product dat verkrijgbaar is in diverse kleuren. Zo houd je je eikenhout mooi, bestendig én in een kleur naar jouw wens.

Meer weten?

Wil je meer weten over wonen en klussen? Houd dan vooral ons blog goed in de gaten. We posten regelmatig interessante artikelen.