Grasmatten leggen, eenvoudiger dan u denkt

kunstgras aanleggen

Heeft u momenteel nog geen gazon of een gazon dat dringend aan vervanging toe is? Met het toepassen van graszoden ligt uw gazon er binnen no time weer strak en groen bij. Het leggen van graszoden is heel eenvoudig en u kunt direct van het resultaat genieten. Dit in tegenstelling tot het zaaien van gras waarbij het resultaat enkele weken op zich laat wachten. Wanneer u onderstaande stappen opvolgt, krijgt u het beste resultaat en een mooie, groene grasmat waar de buren jaloers op zullen zijn.

1. Het verwijderen van het oude gazon

Een goede voorbereiding is het halve werk. Heeft u een bestaand gazon dat moet worden vervangen? Dan dient u de oude grasmat in het geheel te verwijderen. Dat kan met een gazonsnijder of met een spade. Omspitten van de oude grasmat is ook een optie maar u moet van de voren de oude grasmat wel eerst doodspuiten. Wanneer het oude gazon niet dood is, krijgt u een slechte afwatering. Het helemaal verwijderen van het oude gazon is daarom aan te bevelen. Dat kost u wel wat meer tijd. U kunt echter een beter resultaat verwachten.

2. Het bewerken van de ondergrond

Om het sneller wortelen van uw nieuwe grasmatten te bevorderen, adviseren wij u de ondergrond goed met een hark los te maken. Zo kunnen de grasmatten beter wortelen. Wanneer de ondergrond korrelig en los is, kan deze beter worden geëgaliseerd.

3. Bemesten van de ondergrond

Om uw grasmatten een goede start te geven en ervoor te zorgen dat ze extra voedingsstoffen kunnen opnemen, kunt u de bodem met kunstmest of een organische mest bewerken. Kunstmest kun u over de oppervlakte uitstrooien. Organische mest moet echter goed met de bestaande grond worden vermengd.

4. Het egaliseren van de ondergrond

Wanneer de ondergrond voor uw gazon niet mooi strak en dicht is, zal uw gazon dat ook niet worden. Het maaien kan later een probleem opleveren. Egaliseer daarom de ondergrond eerst met een hark. Druk vervolgens de ondergrond met een plank of, nog beter, met een wals plat. Nu bent u klaar voor het echte werk, het leggen van de graszoden.

5. Grasmatten leggen

Zodra uw verse graszoden zijn geleverd, is het aan te bevelen direct met het grasmatten leggen te beginnen om zo uitdrogingen te voorkomen. Dat gaat als volgt in zijn werk.

Begin aan de langste en rechtste kant van het gazon om snijverlies te beperken. Rol de graszoden voor u uit om de zorgvuldig geëgaliseerde ondergrond niet te beschadigen. Laat de graszoden goed aansluiten en leg ze steeds verspringend. Bedek de randen van uw net gelegde graszoden met een laagje zand om uitdrogen te voorkomen. Druk ze na het leggen aan, bijvoorbeeld met een wals of de achterkant van een spade. Dit zorgt ervoor dat de wortels met ondergrond in contact komen. Het afsnijden of in vorm snijden van graszoden gaat heel makkelijk met een oud broodmes.

6. Het sproeien van het gazon

Behalve het goed aandrukken van uw nieuwe graszoden, is het de eerste weken van groot belang om uw nieuwe grasmat goed en regelmatig water te geven. Maak, zodra de graszoden zijn gelegd, het gazon de allereerste keer alles door en door nat. Vervolgens moet u de eerste twee weken uw gazon twee keer per dag sproeien en liever niet betreden. Sproei in de weken erna uw gazon nog twee tot drie keer per week, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Veel plezier van uw nieuwe gazon!