Zelf PU gietvloer plaatsen in 5 stappen

Zelf PU gietvloer plaatsen in 5 stappen

PU gietvloeren worden steeds populairder. Vaak laat je deze gieten door een professioneel bedrijf, maar dit is natuurlijk niet gratis. Hierdoor wordt het al snel duurdere dan een vloer die je zelf kunt leggen, zoals pvc, parket of laminaat. Maar wanneer je een beetje handig bent, is ook een gietvloer prima zelf te plaatsen. Je vindt het stappenplan in dit blogartikel en kunt vervolgens zelf bepalen of je het zelf aandurft of dat je de plaatsing van een gietvloer overlaat aan een professional.

1. Bereken hoeveel materiaal je nodig hebt

Bij het plaatsen van een PU gietvloer wordt meestal een dikte van 3mm aangehouden. Dat staat gelijk aan 3 kg per vierkante meter. Vermenigvuldig dit met de oppervlakte van de vloer en je weet precies hoeveel je nodig hebt.

2. Bereid de ondergrond voor

Voor een mooi resultaat en een goede hechting is het belangrijk dat het vloeroppervlak schoon, vlak en vetvrij is. Verwijder dus alles wat los zit van de vloer en schuur hoogteverschillen weg met een schuurmachine. Maak de vloer hierna stofvrij met ammonia verdund in water.

3. Dicht gaten en scheuren in de vloer

Naast verhogingen zijn ook gaten en scheuren onwenselijk wanneer je een gietvloer wilt plaatsen. Deze dicht je met epoxy en een plamuurmes. Zo voorkom je dat de gietvloer scheurt wanneer de vloer gaat werken.

4. Breng de primer aan

Voor een goede hechting van je gietvloer breng je eerst een primer aan op het schone vloeroppervlak. Welke primer je hiervoor moet gebruiken staat in de beschrijving van de gietvloer en anders kun je informeren bij de leverancier van de gietvloer.

5. PU gietvloer plaatsen

Een PU gietvloer bestaat uit meerdere componenten: een basis, een verharder en pigment. Deze mix je volgens de aanwijzingen in een emmer met een spiraalmenger. Wanneer het mengsel klaar is giet je een strook langs een wand en verdeel je dit met een vlakspaan. Zorg dat je goed tegen de muur of plint aan strijkt. De rest van het mengsel verdeel je met een rakel (een verdeelspaan op een bezemsteel) over de rest van het vloeroppervlak. Je hoeft niet super precies te werken qua hoogte, omdat een gietvloer een beetje zelfnivellerend is. Na 24 uur uitharden kun je de coating aanbrengen. Dit geeft een mooi effect en maakt hem slijtvast. Na twee dagen kun je er overheen lopen en na een week is hij volledig belastbaar. Dat is het plaatsen van een gietvloer in een notendop.

Zelf een gietvloer plaatsen?

Een gietvloer plaatsen is een secuur werkje. Wanneer je een foutje maakt zul je dit altijd terugzien in het eindresultaat. Dan is het laten leggen van een gietvloer wel zo veilig. Meer doe-het-zelf-tips vind je hier!