Wat is afbouw?

Hausbau mit Innenausbau der Fußbodenheizung und Sanitär

Panden afwerken voor wonen en/of werken

Er zijn bouwbedrijven die zich uitsluitend met afbouw bezig houden. Misschien heeft u hetzelfde als vele andere mensen. Zij vragen zich af wat afbouw nu eigenlijk is. Daarom hebben wij dit blog opgesteld om informatie te geven over afbouw. Ons verhaal leest u hieronder.

Afbouw komt na de ruwbouw

Wat is afbouw? In een bouwproject is de afbouwfase de fase die volgt op de ruwbouwfase. In de ruwbouwfase wordt het ruwe (casco) deel van een gebouw geplaatst en wind- en waterdicht gemaakt. Daarna start de afbouwfase. Het pand wordt dan gereed gemaakt voor bewoning of als bedrijf of kantoorcomplex. Er is onderscheid in de benaming: bij woningen en appartementen heeft men het over woningbouw. Grote fabriekspanden, ziekenhuizen en kantoorcomplexen horen onder de noemer ‘utiliteit’.

Woningbouw vs. utiliteit

De eisen voor de afbouw van woningen zijn doorgaans anders dan in de utiliteit. In de utiliteit worden in de afbouwfase bijvoorbeeld systeemplafonds geplaatst en ingedeeld om er veilig en effectief te kunnen werken. Ook de inbouwverlichting wordt geplaatst volgens de geldende voorschriften en richtlijnen. In de woningbouw ligt de aandacht meer op gebruiksgemak.

Turnkey en afbouw

‘Turnkey’ is een term die tegenwoordig steeds meer wordt gebruikt in de bouw. Bij een turnkey project is de afbouw van een pand zodanig dat de eigenaar alleen nog maar de sleutel hoeft om te draaien om het pand in gebruik te nemen. Bij turnkey is de afbouw van een woning of utiliteitspand tot in de finesses uitgevoerd., inclusief stucwerk en schilderwerk. Zelfs de vloer(bedekking), keuken, badkamer en toiletten zijn geplaatst, inclusief betegeling en verlichting.

Waarop letten in de afbouwfase?

Tijdens de afbouw kunnen verschillende (technische) mankementen naar voren komen die in de ruwbouwfase zijn misgegaan. In de afbouwfase wordt een pand nauwkeurig afgewerkt om te zorgen dat de aanstaande gebruikers zorgeloos kunnen wonen of werken. Technische problemen moeten dan eerst worden opgelost voordat de puntjes op de i worden gezet. Daarom vallen woningen en utiliteitsgebouwen onder garanties, waardoor de eigenaren zeker kunnen zijn van een bepaalde kwaliteit. Als het bouwbedrijf daar niet aan kan voldoen, moeten ze de fouten na de afbouwfase alsnog herstellen. En daarna moet ook alles alsnog netjes worden afgewerkt.

KOMO-Afbouw keurmerk

Voor de afbouwfase is in Nederland een speciaal kwaliteitskeurmerk: het KOMO-Afbouw keurmerk van de Stichting KOMO. Het KOMO-Afbouw keurmerk maakt duidelijk dat een afbouwbedrijf producten en diensten aanbiedt volgens vastgelegde beoordelingsrichtlijnen. Dat is dus die garantie!

Meer bouwblogs?

Wilt u meer blogs over bouw of verbouw lezen? Klik dan op deze link.