Energiezuinig leven doe je met een warmtepomp

Vind jij het belangrijk dat jouw woning zo energiezuinig mogelijk is? Dan heb je waarschijnlijk al aardig geïnvesteerd in isolatie, ventilatie, zonnepanelen en/of andere energiezuinige maatregelen. Nu jouw woning zo min mogelijk energie verbruikt is het tijd voor de kers op de taart: een warmtepomp. Warmtepompen gebruiken de warmte uit de grond, de lucht of het grondwater om het water (of de lucht) in je woning mee te verwarmen. En dit doen ze op een zeer energiezuinige manier.

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp is eigenlijk het tegenovergestelde van hoe een koelkast werkt. Een koelkast onttrekt warmte uit je levenswaren en een warmtepomp onttrekt warmte uit het grondwater, de lucht of de bodem. Dit kan zelfs bij zeer lage temperaturen al worden gedaan. De warmte wordt opgenomen door koelwater, het koelwater gaat op lage temperatuur al koken en verdampen. Tijdens dit proces komt warmte vrij en deze warmte wordt gebruikt om jouw water mee te verwarmen. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit, maar nauwelijks gas en is daarom aanzienlijk energiezuiniger dan een boiler.

Een warmtepomp aanschaffen

Er zijn een aantal kwalitatieve bedrijven waarbij je een warmtepomp kunt aanschaffen en Ecoheating (https://www.ecoheating.be/) is hier één van. Een goede leverancier zal je bijstaan tijdens het gehele proces en ook naderhand een goede garantieregeling en nazorg bieden. Daarnaast kun je voor een warmtepomp een premie aanvragen bij de netwerkbeheerder. Zo kun je nog energiezuiniger leven.