Beste hulpmiddelen om kleur voor je muren te kiezen

Beste hulpmiddelen om kleur voor je muren te kiezen

Beste hulpmiddelen om kleur voor je muren te kiezen

Ben je net een nieuwe woning betrokken die je nu wil gaan schilderen? Of is je huidige interieur gewoon aan een nieuwe look toe? In elk geval wil je natuurlijk de juiste kleuren voor je muren kiezen. Kleuren die passen bij je interieur en je persoonlijke smaak. Daarom krijg je van ons in dit blog de beste hulpmiddelen om kleur voor je muren te kiezen. Lees snel verder!

1: optische trucs

Wil je met verf de kamer groter, kleiner, hoger of lager maken? Dat kan met de juiste kleur muren kiezen, en wel als volgt:
  • Je maakt een kamer langer door één of twee zijwanden donker te schilderen dan het plafond.
  • Je maakt een kamer breder door de muren lichter te schilderen dan het plafond.
  • Je maakt een kamer hoger met donkere wanden en een licht plafond.
  • Je maakt een kamer groter met lichte wanden én een licht plafond.
  • Je maakt een kamer lager met een donker plafond en lichte wanden.

2: kies een accentkleur op de juiste wand

Een accentkleur op één bepaalde muur zorgt ervoor dat een deel van je kamer wordt geaccentueerd. Hiervoor hebben we de volgende tips:
  • Ga voor een lichte accentkleur op een grote wand en voor een meer donkere kleur op een kleine wand.
  • Kies voor een lichte accentmuur voor op een wand die weinig licht krijgt. Een wand die weinig licht krijgt, oogt van nature al donkere. Een donkere kleur is daarom al vaak snel teveel van het goede.
  • Ga voor een accentkleur voor een wand waar je niet direct op kijkt. Ga dus bijvoorbeeld niet voor een accentkleur op de wand achter je tv. Een lichte en neutrale kleur werkt hier beter voor.

3: hanteer de 80/20 regel

Een handige vuistregel om aan te houden voor het kiezen van de juiste kleur voor je muren, is de zogenaamde 80/20 regel. Onze tip is hierbij dat je je woning voor 80% uit neutrale kleuren laat bestaan. Dit zijn kleuren zoals (gebroken) wit en lichtgrijze en beige tinten. Daarnaast laat je 20% bestaan uit accentkleuren zoals okergeel, donkergroen of donkerrood.

Meer inspiratie en tips

Met deze tips heb je de beste hulpmiddelen om kleur voor je muren te kiezen. Wil je meer tips en inspiratie voor wonen en klussen? Lees dan nog een paar van onze inspirerende blogs.