Alles wat je over de plaatsing van spouwisolatie moet weten

Door de jaren heen is zeer duidelijk geworden hoe belangrijk het wel niet kan zijn om er ook voor te kiezen om de muren van je woning te isoleren. Het isoleren van deze muren is in de praktijk op tal van verschillende manieren mogelijk. Zowat de meest interessante mogelijkheid waarover je mogelijks beschikt is het isoleren van de zogenaamde spouwmuur. Voor heel wat woningen geldt dat ze beschikken over een dergelijke spouw waardoor ze deze kunnen voorzien van isolatiemateriaal. Op deze manier wordt er een (extra) barrière gecreëerd voor de warme lucht die de woning wenst te verlaten (of de koude lucht die zich probeert door te zetten tot in de woning). Wil je graag meer ontdekken over de plaatsing van spouwisolatie? Dan is verder blijven lezen de boodschap! 

Wat is spouwisolatie eigenlijk precies? 

Als je woning beschikt over een zogenaamde spouwmuur is het mogelijk om deze te laten opvullen. In het verleden werd dat eigenlijk niet of nauwelijks gedaan, maar tegenwoordig is dat wel degelijk ontzettend populair. Dat is het gevolg van het feit dat onderzoeken hebben aangetoond dat er op deze manier een efficiënte barrière kan worden opgeworpen waardoor warme lucht van binnen in de woning niet door kan dringen tot in de buitenlucht. Het resultaat hiervan is dat de warme lucht veel langer in je woning vastgehouden kan worden waardoor er ook aanzienlijk minder dient te worden gestookt. Het spreekt voor zich dat je heel wat financieel voordeel kan opleveren.

In welke vormen komt dergelijke isolatie precies voor?

Heb je voor jezelf de beslissing gemaakt om spouwisolatie te laten plaatsen in je woning? Dan zal je tot de vaststelling komen dat dergelijke isolatie in tal van verschillende vormen kan worden aangekocht. Van cruciaal belang is uiteraard dat het isolatiemateriaal kan worden geplaatst in de zogenaamde spouw. Daarom dient ze bij voorkeur over een vrij beperkte omvang te beschikken. In ieder geval kan je de spouw van je huis isoleren met de onderstaande materialen:

  • Minerale wol;
  • EPS parels;
  • PUR-schuim;

De kostprijs die je moet betalen voor het gebruik van deze materialen als spouwisolatie is in de praktijk sterk afhankelijk van de optie waarvoor je kiest. In ieder geval kan je er op rekenen dat het gemiddelde kostenplaatje is gelegen tussen de 15 en 30 euro per vierkante meter. Hou er uiteraard rekening mee dat niet alleen de materiaal-, maar ook de plaatsingskost moet worden betaald.

Spouwisolatie, zeker het overwegen meer dan waard

De voorbije jaren hebben ontzettend veel mensen er vaak in een vrij stevig tempo voor gekozen om spouwisolatie te laten plaatsen in hun woning. Niet in het minst de aanzienlijk gestegen stroomprijzen hebben meer dan ooit duidelijk gemaakt dat het zo optimaal mogelijk isoleren van een woning absoluut een zeer interessante investering is. Niet alleen tegenwoordig, maar ook in de toekomst zal je daar dan ook absoluut zeker de nodige vruchten van weten te plukken. Wat verder ook interessant is om te weten is dat de terugverdientijd van deze vorm van isolatie zeer beperkt is. Ze bedraagt dan ook in de praktijk slechts gemiddeld zo’n drie jaar. 

Advies op maat nodig? Bekijk dan de website van www.isolatiespecialist.nl.